Meubels op Maat

OVER MIJ

Na 15 jaar “uitvoeren, mars” bij het Korps Mariniers heeft het verlangen om mijn creativiteit te uiten de overhand genomen. Creativiteit is de belangrijkste reden dat ik meubelmaker wilde worden. In 2013 ben ik gestart met het maken van eenvoudige meubels. Mijn eerste woning was niet erg ruim en daardoor groeide de behoefte aan orde en netheid. Om alle spullen een plek te kunnen geven had ik meubels nodig, maar ik kon niet precies vinden wat ik zocht. De mouwen werden opgestroopt en mijn creativiteit kreeg de vrije loop. Maatwerk bleek de oplossing te zijn. Wat begon als een uitdaging en een uitlaatklep, is uiteindelijk mijn beroep geworden. Nu kan ik elke dag met plezier aan de slag als meubelmaker om mijn klanten blij te maken met unieke meubels.

Er is een passie ontstaan voor houtbewerking, interieur en design. Als meubelmaker werk ik het liefst met natuurlijke materialen en combineer ik organische en geometrische vormen.
Als ik bij een houthandel ben, ga ik op zoek naar de mooiste exemplaren en de echt bijzondere houtsoorten om zo unieke meubelstukken op maat te creëren.

Een meubel op maat gaat naar mijn mening verder dan alleen een meubel met de juiste afmetingen. Materiaalgebruik, stijl en afwerking zijn minstens zo belangrijk. Pas als je daar de juiste balans tussen vindt, kun je echt spreken van maatwerk.

BEWUST MEUBELS MAKEN

Het wordt steeds belangrijker om te weten waar meubels vandaan komen en hoe ze gemaakt worden. Ik vind het belangrijk als meubelmaker om ook bezig te zijn met het de impact van mijn meubels. Consumenten worden terecht kritischer op de grondstoffen die worden gebruikt en hoe deze worden verwerkt. ‘Circulariteit’, ‘duurzaamheid’, ‘ecologische voetafdruk’… Allemaal termen waar ik als meubelmaker mee in aanraking kom. Er zijn verschillende manieren waarop ik mijn steentje bij kan dragen en tegelijkertijd toch mooie dingen kan maken. Bewust meubels maken.

HOUT ALS INVESTERING

Als meubelmaker word ik er enthousiast van om te kunnen werken met mooie houtsoorten. Bij mijn leveranciers zoek ik graag naar mooie stukken massief hout die complementair zijn aan het design van een meubel of het design van een meubel zelfs versterken. Voor ieder specifiek project maak ik een specifieke selectie. Het voordeel van massief hout is dat een meubel van massief hout een leven lang mee kan gaan en daar houd ik tijdens het ontwerpproces ook rekening mee. Een bijkomend voordeel van massief hout is dan dat een dergelijk meubel goed kan worden hergebruikt.

Het kan natuurlijk zo zijn dat een meubel dat ik op een bepaald moment precies passend en volgens de wensen van mijn klant heb gerealiseerd, na verloop van tijd niet meer aansluit door nieuwe wensen of omstandigheden. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat een meubel niet meer in de ruimte past vanwege een verhuizing, een verbouwing of een verandering in smaak. Er zijn verschillende oorzaken denkbaar waardoor een meubel niet meer in een interieur kan passen. Dit meubel wat niet meer ‘past’ bevat nog prachtig massief hout dat met zorg is uitgezocht en is verwerkt. Dit hout is beter herbruikbaar dan je in eerste instantie misschien zou denken.

Als de situatie zich voordoet dat een door mij gerealiseerd meubel op een gegeven moment niet meer ‘past’, ga ik graag samen met jou op zoek ga naar een passend realistisch ontwerp om een nieuw meubel te maken met hergebruik van het oude hout. Dat is een garantie die ik als meubelmaker wil geven. Als we samen tot een nieuw ontwerp gekomen zijn, realiseer ik dit graag tegen alleen mijn uurtarief. Het materiaal is dan immers al aanwezig.

De producten die ik gebruik om meubels te behandelen bevatten geen chemische bestanddelen. Dit is uiteraard beter voor het milieu, beter voor de klant, maar ook beter voor de meubels. Deze producten zorgen op de korte termijn maar ook op de langere termijn dat het hout niet aangetast wordt. Als meubelmaker en maker van het initiële meubel, kan ik door het gebruik van dat soort producten heel goed inschatten wat ik van een bepaald meubel overhoud als ik een meubel ‘recycle’ en het hout vervolgens prepareer voor een nieuw meubel. Het hout prepareren voor een nieuw meubel wil zeggen dat ik het oude meubel eerst in delen op zaag. Daarna worden die losse delen (afhankelijk van het te maken meubel) geschaafd, verlijmd, geschuurd en behandeld. Om daarmee uiteindelijk een nieuw meubel te kunnen gaan creëren. Een tafel kan zo bijvoorbeeld worden getransformeerd tot een salontafel, een (diner)bank, een sidetable, een bar, wandplanken, nachtkastjes, noem maar op. Het is aan mij als meubelmaker de taak om het mooie massieve hout de tweede keer net zo tot zijn recht te laten komen als in een eerste meubel. Wanneer je bij mij een meubel koopt van massief hout zou je dat daarom kunnen zien als lange termijn investering.

VOORRAAD/RESTHOUT

Ik maak mijn meubels in een kleine werkplaats tussen Utrecht en Nieuwegein. Omdat ik het hout voor mijn klanten per opdracht uit zoek, houd ik een hele beperkte voorraad aan. Af en toe komt er op mijn Social media een klein item voorbij, denk aan een serveerplank, messenhouder, ‘badplank’, etc. Deze items worden vrijwel allemaal gemaakt van resthout en overgebleven delen. Zo kan ik de voorraad beperkt houden en gaat er (bijna) niks de kachel in.

LOKAAL HOUT

Veel van mijn klanten hebben op een bepaalde manier een connectie met Utrecht. Bijvoorbeeld omdat ze in Utrecht geboren zijn, hebben gewoond of gestudeerd of misschien nog steeds wonen. Een meubel kan dan extra bijzonder worden door gebruik te maken van lokaal hout uit de stad Utrecht.

Als meubelmaker uit Utrecht werk ik graag met lokaal hout. Het is mooi om meer informatie te hebben over de herkomst en historie van een boom. Als ik door Utrecht loop weet ik precies de plekken aan te wijzen waar de bomen ooit hebben gestaan waar ik uiteindelijk meubels van heb gemaakt.
Alle bomen in Utrecht zijn geregistreerd waardoor het bij elk stuk hout mogelijk is te achterhalen waar een boom heeft gestaan en om wat voor reden deze door de gemeente is weggehaald. Als een boom eenmaal is gekapt wordt de stam in plakken gezaagd om vervolgens op verschillende plekken in en om de stad te drogen te liggen. Na een aantal jaar is het hout droog genoeg en is het voor mij als meubelmaker tijd om dit Utrechtse hout te verwerken in meubels op maat. Op deze manier heb je altijd een stukje Utrecht in huis, zelfs als je er niet (meer) woont.

HOE WERKT HET?

Je kunt mij beschouwen als jouw creative director: het hele proces kun je bij mij neerleggen, van ontwerp tot aflevering.

ADVIESGESPREK

Wat heb jij zelf voor ogen? Wat past er in jouw huis, maar ook: wat past er bij jouw huis? Welke stijl, welke houtsoort en welke afwerking? Hier komen wij samen uit, door een bezoek op locatie, via beeldbellen of gewoon via de mail of app; wat jou het beste uitkomt.

ONTWERP

Op basis van jouw wensen en mijn ideeën zal ik aan de slag gaan met het ontwerp. Met behulp van samples en schetsen zal ik een duidelijk beeld geven van het design dat ik voor jouw inrichting voor ogen heb. Massief hout speelt vaak de hoofdrol in mijn ontwerpen, maar er is veel mogelijk, ook met andere materialen zoals natuursteen of staal.

Wanneer wij volledig op één lijn zitten start de realisatie.

REALISATIE

Tijdens deze fase krijgt het project vorm, van grof tot detail. Ieder stuk hout is uniek en heeft specifieke kenmerken. Voor elk meubel worden de materialen individueel uitgezocht. Het uiteindelijke design wordt vaak mede vormgegeven door de noesten en nerven. In grote lijnen begint mijn werk met vlakken, schaven en zagen. Als de tekening zichtbaar wordt bepaal ik de juiste samenstelling en verbinding, om het meubel vervolgens te lijmen, schuren en af te werken. Ieder meubel krijgt 100% persoonlijke aandacht, net zo lang totdat het perfect is. Wil jij tijdens dit proces op de hoogte blijven, dan betrek ik jou daar natuurlijk graag bij.

AFLEVERING

Het meubelstuk kan opgehaald worden in mijn werkplaats, of ik bezorg het tot op de plek waar het uiteindelijk komt te staan. Eventueel help ik jou ook met de montage. Alles in goed overleg.

WAT KOST HET?

Dit is volledig afhankelijk van de individuele wensen. Je kunt het vergelijken met de aanschaf van een maatpak. Welke houtsoorten zullen er gebruikt worden? Wordt er nog ander materiaal gebruikt? Welke technieken komen eraan te pas? Hoelang ben ik bezig met de details? Mijn prijs is opgebouwd uit de kosten van het te gebruiken materiaal, de werkuren en eventuele extra’s. Om alvast een beeld te krijgen van de kosten, zou je kunnen kijken naar vergelijkbare projecten uit mijn portfolio. Tijdens het adviesgesprek geef ik op basis van jouw wensen een indicatie van de kosten. Kun jij je daar in vinden, dan zorg ik voor een duidelijke offerte. Alles geheel transparant.

CONTACT

Ben jij op zoek naar een meubelmaker uit Utrecht? Wil je een afspraak maken om jouw ideeën te bespreken, een kosteninschatting voor het meubel dat jij voor ogen hebt of heb je nog andere vragen? Neem dan gerust vrijblijvend contact met mij op via de mail of telefoon.

Pim van der Louw
info@pimvanderlouw.nl
+31 6 25 08 15 24

Portfolio

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share