Bewust meubels maken

Het wordt steeds belangrijker om te weten waar meubels vandaan komen en hoe ze gemaakt worden. Ik vind het belangrijk als meubelmaker om ook bezig te zijn met het de impact van mijn meubels. Consumenten worden terecht kritischer op de grondstoffen die worden gebruikt en hoe deze worden verwerkt. ‘Circulariteit’, ‘duurzaamheid’, ‘ecologische voetafdruk’… Allemaal termen waar ik als meubelmaker mee in aanraking kom. Er zijn verschillende manieren waarop ik mijn steentje bij kan dragen en tegelijkertijd toch mooie dingen kan maken. Bewust meubels maken.

Hout als investering

Als meubelmaker word ik er enthousiast van om te kunnen werken met mooie houtsoorten. Bij mijn leveranciers zoek ik graag naar mooie stukken massief hout die complementair zijn aan het design van een meubel of het design van een meubel zelfs versterken. Voor ieder specifiek project maak ik een specifieke selectie. Het voordeel van massief hout is dat een meubel van massief hout een leven lang mee kan gaan en daar houd ik tijdens het ontwerpproces ook rekening mee. Een bijkomend voordeel van massief hout is dan dat een dergelijk meubel goed kan worden hergebruikt.

Het kan natuurlijk zo zijn dat een meubel dat ik op een bepaald moment precies passend en volgens de wensen van mijn klant heb gerealiseerd, na verloop van tijd niet meer aansluit door nieuwe wensen of omstandigheden. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat een meubel niet meer in de ruimte past vanwege een verhuizing, een verbouwing of een verandering in smaak. Er zijn verschillende oorzaken denkbaar waardoor een meubel niet meer in een interieur kan passen. Dit meubel wat niet meer ‘past’ bevat nog prachtig massief hout dat met zorg is uitgezocht en is verwerkt. Dit hout is beter herbruikbaar dan je in eerste instantie misschien zou denken.

Als de situatie zich voordoet dat een door mij gerealiseerd meubel op een gegeven moment niet meer ‘past’, ga ik graag samen met jou op zoek ga naar een passend realistisch ontwerp om een nieuw meubel te maken met hergebruik van het oude hout. Dat is een garantie die ik als meubelmaker wil geven. Als we samen tot een nieuw ontwerp gekomen zijn, realiseer ik dit graag tegen alleen mijn uurtarief. Het materiaal is dan immers al aanwezig.

De producten die ik gebruik om meubels te behandelen bevatten geen chemische bestanddelen. Dit is uiteraard beter voor het milieu, beter voor de klant, maar ook beter voor de meubels. Deze producten zorgen op de korte termijn maar ook op de langere termijn dat het hout niet aangetast wordt. Als meubelmaker en maker van het initiële meubel, kan ik door het gebruik van dat soort producten heel goed inschatten wat ik van een bepaald meubel overhoud als ik een meubel ‘recycle’ en het hout vervolgens prepareer voor een nieuw meubel. Het hout prepareren voor een nieuw meubel wil zeggen dat ik het oude meubel eerst in delen op zaag. Daarna worden die losse delen (afhankelijk van het te maken meubel) geschaafd, verlijmd, geschuurd en behandeld. Om daarmee uiteindelijk een nieuw meubel te kunnen gaan creëren. Een tafel kan zo bijvoorbeeld worden getransformeerd tot een salontafel, een (diner)bank, een sidetable, een bar, wandplanken, nachtkastjes, noem maar op. Het is aan mij als meubelmaker de taak om het mooie massieve hout de tweede keer net zo tot zijn recht te laten komen als in een eerste meubel. Wanneer je bij mij een meubel koopt van massief hout zou je dat daarom kunnen zien als lange termijn investering.

Voorraad/resthout

Ik maak mijn meubels in een kleine werkplaats tussen Utrecht en Nieuwegein. Omdat ik het hout voor mijn klanten per opdracht uit zoek, houd ik een hele beperkte voorraad aan. Af en toe komt er op mijn Social media een klein item voorbij, denk aan een serveerplank, messenhouder, ‘badplank’, etc. Deze items worden vrijwel allemaal gemaakt van resthout en overgebleven delen. Zo kan ik de voorraad beperkt houden en gaat er (bijna) niks de kachel in.

Lokaal hout

Veel van mijn klanten hebben op een bepaalde manier een connectie met Utrecht. Bijvoorbeeld omdat ze in Utrecht geboren zijn, hebben gewoond of gestudeerd of misschien nog steeds wonen. Een meubel kan dan extra bijzonder worden door gebruik te maken van lokaal hout uit de stad Utrecht.

Als meubelmaker uit Utrecht werk ik graag met lokaal hout. Het is mooi om meer informatie te hebben over de herkomst en historie van een boom. Als ik door Utrecht loop weet ik precies de plekken aan te wijzen waar de bomen ooit hebben gestaan waar ik uiteindelijk meubels van heb gemaakt.
Alle bomen in Utrecht zijn geregistreerd waardoor het bij elk stuk hout mogelijk is te achterhalen waar een boom heeft gestaan en om wat voor reden deze door de gemeente is weggehaald. Als een boom eenmaal is gekapt wordt de stam in plakken gezaagd om vervolgens op verschillende plekken in en om de stad te drogen te liggen. Na een aantal jaar is het hout droog genoeg en is het voor mij als meubelmaker tijd om dit Utrechtse hout te verwerken in meubels op maat. Op deze manier heb je altijd een stukje Utrecht in huis, zelfs als je er niet (meer) woont.

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share